Bouw

De bouw is over het algemeen de naam van de sector waarin huizen en andere gebouwen gebouwd worden. De bouw is de verzamelnaam voor alle bedrijven en vaardigheden die te maken hebben met het bouwen van huizen en andere gebouwen. Dus dat zijn bedrijven die bouwmaterialen leveren, de aannemers en ook de timmermannen bijvoorbeeld.

Iedereen die betrokken is bij het bouwen van een huis of ander gebouw werkt in de sector bouw. Personen die een ontwerp maken voor een gebouw hebben veelal bouwkunde gestudeerd. De ontwerper moet niet alleen goed kunnen tekenen, maar ook goed kunnen luisteren naar de opdrachtgever om met het gewenste ontwerp te komen.

Stappen tot de bouw

Bij het bouwen van een gebouw zijn een aantal stappen die er gezet moeten worden om tot een gebouw te komen. Er moet heel goed worden nagedacht over alles. Je kan niet zomaar ‘iets leuks’ neerzetten. Eerst is er een initiatief van iemand of een bedrijf. Soms is dit ook in opdracht van een gemeente, die wil dat er meer sociale huurwoningen in een dorp of stad komen. Dit is de persoon die zegt wat ie graag op een plek wil bouwen.

Vervolgens moet er een ontwerp worden gemaakt van het initiatief. Dit zijn personen die bouwkunde hebben gestudeerd en precies weten hoe je zo’n initiatief kunt vertalen naar een ontwerp. De ontwerper moet hierbij niet alleen goed zijn in het tekenen van het ontwerp, maar ook luisteren naar de initiatiefnemer om wel met een ontwerp aan te komen die voldoet aan de wensen.

Een aantal werkzaamheden in de bouw

Vervolgens moet het ontwerp gebouwd gaan worden. In dit proces zijn vaak ontzettend veel mensen betrokken. Er zullen een aantal personen zijn die de beslissingen maken en zorgen dat de werkzaamheden degelijk gedaan worden. Echter is er op een bouwterrein een scala aan mensen te vinden die allemaal een steentje bijdragen aan de realisatie van het ontwerp. Zo moet allereerst alles afgemeten worden, een fundering gelegd worden. Eventueel moeten er graafmachines aan te pas komen.

Na de aanleg van de fundering begint de daadwerkelijke bouw van het gebouw. Het ligt natuurlijk aan het ontwerp, maar dan moeten er waarschijnlijk verdiepingen gebouwd worden, isolatie moet geplaatst worden en aansluitingen voor elektra en gas bijvoorbeeld. Ook is het in de bouw belangrijk dat de veiligheidsregels in acht worden genomen tijdens het bouwproces.