Gips

Gips wordt niet alleen gebruikt op de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis om gebroken ledematen te fixeren. Het is ook een veelgebruikt materiaal in de bouw. Gips wordt vooral toegepast voor het plaatsen van tussenmuren. Het gaat dan om zogenaamde niet dragende muren. Deze muren kunnen desgewenst worden verwijderd of verplaatst zonder dat dit veel hak- en breekwerk vereist. Een gipswand kun je ook gemakkelijk zelf plaatsen.

Afscheidingswand

Een wand van gips wordt vaak gebruikt als simpele afscheiding. Stel dat je de zolderverdieping van je huis wilt ombouwen tot slaapkamers voor de kinderen. Je kunt dan eenvoudig een gipswand plaatsen om de ene kamer van de andere te scheiden. Hier kun je ook een deur in bevestigen. Ondanks dat gips niet zo stevig is als beton is het ook weer niet zo dat het meteen omvalt.

Je kunt er ook gewoon gaatjes in boren om bijvoorbeeld een schilderij of een lampje op te hangen. Vanwege het poreuze karakter van gips is dit materiaal niet geschikt voor buitenmuren of zogenaamde dragende muren. Hiervoor kun je beter bakstenen of beton gebruiken.