Pergola

Een pergola is een frame gemaakt van hout of metaal waar planten en bloemen in kunnen groeien. Het is een overkapping op palen. En de overkapping is vaak over een terras of looppad. Een pergola kan bescherming bieden tegen de zon, wind of de regen. Het verschil tussen een terrasoverkapping en een pergola, is dat een pergola losstaat van een huis of muur. Het is een op zichzelf staande constructie. Soms zie je ook pergola’s met een dakconstructie van doorzichtig plastic. Zo kan men wel genieten van het licht en de zon, maar is wel beschermd tegen eventuele regenval.

Andere kenmerken van een pergola

Pergola’s worden vaak van hout gemaakt. Allereerst omdat hout simpelweg het goedkoopst is van de opties. Daarnaast heeft hout natuurlijk een rustieke en natuurlijke uitstraling. Dit kan mooi staan bij de rest van de tuin. Soms kiezen mensen er ook voor om een pergola van metaal te laten bouwen. Dit is vaak terug te zien in een moderne tuin. Daar past het perfect bij. Vaak laten mensen planten of bloemen tegen de pergola aangroeien om deze wat meer te vullen en bij de tuin te betrekken. Je hebt veel soorten klimplanten en bloemen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Zoals klimop en blauwe regen bijvoorbeeld.

Zelf een pergola bouwen

Om zelf een pergola te bouwen heb je niet heel veel skills nodig. Het gaat immers om een constructie van vier palen met eventueel een dak. Wat handig is om in gedachten te houden bij het bouwen van een pergola is om alles goed uit te meten van tevoren. Dit klinkt logisch, maar moet wel echt gebeuren! Als je er bijvoorbeeld een zitgedeelte onder wilt hebben, moet je wel voldoende ruimte hebben om een tuin set neer te zetten. Meten is weten. Als je de palen in de grond gaat zetten, zorg dan dat je beton hebt om ze te verstevigen.

Aarde kan stevig zijn, maar is niet altijd bestemd tegen zware palen en het weer. Het is zonde als de pergola na een tijdje gaat verzakken. Zorg dus voor cement bij de palen voor een stevige constructie. Als de vier palen staan is het een kwestie van alle palen van het dag vastmaken. Zorg altijd dat je een waterpas hebt voor het optimale resultaat. Maak de planken vast zoals jij voor ogen had. Nu kan je er, als die gewenst is, planten tegenaan laten groeien.